Image for post
Image for post

De studerande på Content Manageroch Content Producer har nu fått sina första för att se hur den unika kameran kan användas för allt bättre foton för sociala medier och annan publicering.

Nokia 9 PureView har en kamera med hela fem (5) SONY-objektiv med linser från Zeiss. Det gör att den kan ta flera bilder i följd med svårslagen skärpa som dessutom kan fokuseras om i efterhand. Total upp till 240 megapixlar i RAW som med hjälp av lite AI pusslas ihop till ett fantastiskt foto. Två av kamerorna tar i färg och tre i svartvitt och sägs kunna fånga in tio gånger mer ljus än en vanlig kamera.

Förutom detta har Nokia 9 PureView prestanda i toppklass med 6 GB minne, 128 GB lagringsutrymme, utmärkt 6" pOLED-skärm med HDR10 och dold fingeravläsare i skärmen, hyfsat vatten- och dammtät samt trådlös uppladdning.

Priset är hälften mot vad en iPhone XS kostar och långt billigare än andra flaggskepp som Samsung Galaxy S10 eller Huawei Mate 20 Pro. Nokia 9 PureView kostar som en långsammare OnePlus 6T med sämre kamera och långt färre funktioner.

Nackdelar? Hårdvaran känns utmärkt men mjukvaran lite skakig. Nokias egen kameraapp missar ibland i kommunikationen med just kameran och även om mobilen är en ren Android One med Pie så är det fortfarande inte lika polerat som iOS, fingertrycksavläsaren i skärmen är som på andra androidmobiler värdelös. Likaså ansiktsigenkänningen. Det är bara att konstatera att Apple har ett försprång på många år när det gäller säkerhet och bekvämlighet.

– Det ska bli spännande se vad våra studerande kan göra nu när avancerad mobilteknik flyter in i alla andra branscher — media, underhållning, nyheter, digital turism och mobil handel, säger Claes Magnusson som avslutar med att sammanfatta skolans inställning genom att fritt citera Steve Jobs: “Teknik är oväsentligt. Ge smarta människor rätt verktyg och de kommer göra underbara saker.”

- — -

Skolans kärlek till Nokia och dagens HMD Global har delvis bestått. Vi har följt Nokia från de första mobilerna, innovationer som kommunikatorn, Matrix- och WAP-mobiler, utmärkta N95 (också med Zeiss), udda 770 och den följande undergången — till Nokia X med Android, Bing och Outlook fram till dagens alldeles utmärkta flaggskeppsmobiler.

Enheter som Nokia Pureview, Samsung Galaxy S10, Google Pixel 3, Google Pixel 3 XL och annan ledande teknik tillhandahålls av Malmö Yrkeshögskola för användning av våra studerande i utbildning, projekt och demonstrationer.

Att låta våra studerande få möjlighet arbeta med senaste teknik kostar mer, men ger våra studerande en extra tyngd i sitt kunnande, vilket ökar deras värde i arbetslivet. Även om vare sig begriper eller värdesätter det.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store